Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att rekrytera lärare på landsbygden

Artikel 3 av 3
Lärarkrisen i Dalarna
Visa alla artiklar

En ny undersökning från Lärarförbundet visar att det är svårare i dag att rekrytera lärare om man jämför med för fem år sedan, och störst problem är det i landsbygdskommunerna.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Två lärare fattas på gymnasiet i Avesta inför skolstarten

Fortsatt stor lärarbrist inför skolstart i Ludvika kommun

Lärarförbundet vill införa 80-90-100-modellen i Hedemora

Undersökningen visar att det är svårast att rekrytera lärare på landsbygden.

I enkätundersökningen har Lärarförbundet frågat landets skolledare om hur rekryteringssituationen ser ut. Samma undersökning gjordes för fem år sedan, och nu visar undersökningen att läget förvärrats sedan dess.

– Lärarbristen är ett faktum. Nästan hälften av rektorerna har svårt att rekrytera. För att fler ska vilja bli och vara lärare krävs höjda löner, minskad arbetsbelastning och ökad autonomi, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Värsta är situationen på landsbygden, där nästan tre av fyra skolledare anser att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera lärare. Det kan jämföras med undersökningen för fem år sedan, då det i motsvarande kommungrupper var hälften så många som uppgav att de hade svårt eller mycket svårt att rekrytera.

– Lärarbristen måste bli hela Sveriges angelägenhet. Vi löser den genom högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna. Problemet är inte att lärare byter arbetsplats - problemet är att vi inte är tillräckligt många för att kunna garantera att alla elever får undervisas av behöriga och legitimerade lärare, säger Johanna Jaara Åstrand i pressmeddelandet.

Enligt Lärarförbundet beräknas Sverige år 2025 sakna mer än 65 000 lärare.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Alla artiklar i
Lärarkrisen i Dalarna
Annons