Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få jobb utan körkort

/
  • Genomsnittsåldern bland dem som tar B-körkort ökar, och för 35-årige Johannes Alm har militärtjänst och utlandsjobb gjort att det har dröjt. I slutet av maj hoppas han dock ha

HEDEMORA "B-körkort ett krav" – en allt vanligare syn i jobbannonserna.
Och för många unga arbetssökande i Dalarna tar det tvärstopp redan där
– Det var betydligt vanligare med körkort bland unga arbetssökande för 10–15 år sedan, säger Jan Sundqvist på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

Annons

Nästan hälften av de öppet arbetslösa 18–24-åringarna i Dalarna saknar den viktiga "lappen". Värst är det bland de unga kvinnorna i åldersgruppen, där ligger siffran på 54 procent. Bland männen landar den i stället på 41 procent.

– Jag har tyvärr inte siffror från tidigare år men jag har pratat med arbetsförmedlare som har varit med länge och mött ungdomar de senaste femton åren. Deras uppfattning är att det var betydligt vanligare med körkort bland unga arbetssökande för 10–15 år sedan, säger Jan Sundqvist, statistikexpert på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

– Uppskattningsvis hade tre fjärdedelar av de arbetssökande ungdomarna körkort i slutet av 1990-talet, och nästan alla unga män.

De sjunkande siffrorna ställer till problem – bland tjänsterna som utannonseras på Arbetsförmedlingen krävs nämligen körkort i 60–80 procent av fallen.

– Det ser vi väldigt tydligt. När det kommer till jobb inom bland annat vård, omsorg, teknik och tillverkning är det nästan 100 procent av arbetsgivarna som kräver körkort, säger Jan Sundqvist.

Tydliga krav som även Johannes Alm, som just nu läser på Görans Trafikskola, är medveten om. Som 35-åring kände han att det nu var dags att fixa "lappen".

– Jag har bott i Madrid tidigare och där vill man inte ens ha bil, men bor man i Hedemora är det praktiskt. Jag har jobb men när man har kollat lite på skoj vad det finns för lediga jobb har man ju sett att det krävs körkort för nästan alla, även om man tycker att det inte borde krävas för vissa.

För många unga blir det en ond cirkel. Man nekas jobb på grund av att man inte har körkort, men kan samtidigt inte spara ihop pengar till ett eftersom man inte har ett jobb. Johannes har turen att redan ha ett jobb.

– Visst kostar det en del, men jag kan finansiera det.

Om allt går enligt planerna har Johannes sitt efterlängtade körkort i handen i slutet av maj. Första ska dock kunskapsprovet och uppkörningen klaras av.

– Eftersom jag inte har övningskört så mycket innan har det varit lite klurigt att komma i gång med körningen. Men förhoppningsvis går det vägen.

MITT DALARNA

Mer läsning

Annons