Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårsläckt skogsbrand i Järna

Annons

Det eldhärjade området ligger mellan sjön Gensen och Flatbergsvägen, i höjd med Uvbergets östra sluttning. Elden startade sedan en lastbil längs en nybruten skogsbilväg på bergssluttningen råkat riva ned en högspänningsledning.

Elden fick snart fäste i ett virkesupplag i närheten, och räddningstjänsten fick i ett första skede koncentrera sin insats dit. Vindar, som ideligen ändrade riktning, gjorde dock att elden snart spred sig norrut i den svårframkomliga och steniga terrängen. Räddningsledningen satte då in en styrka längs en mindre körväg mellan Flatbergsvägen och sjön för att kunna begränsa elden inom området mellan de två vägarna. I det området finns inte heller några sommar-stugor som hotades av lågorna.

Även vattenförsörjningen var ett stort problem, då det handlade om mycket långa sträckor där nya brandhärdar ideligen flammade upp. Flera kilometer slang drogs fram genom den mycket steniga terrängen.

Ännu vid 21-tiden på fredagskvällen brann det okontrollerat i området. Räddningstjänsten hade dock lyckats omringa elden och säkra gränsen, så att elden inte skulle sprida sig ytterligare utanför det åtskilliga hektar stora området.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons