Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare sälja isborrar - 24 jobb hotas i Östnor

Annons

Enligt företagets vd, Carin Nises, finns det flera skäl till den aviserade nedskärningen.

En är ökad konkurrens inom bolagets produktområden, knivar och isborrar, från främst låglöneländer.

Dessutom har orderläget för isborrar påverkats negativt efter ännu en mild och sen vinter i Norden, Ryssland och USA. Tre geografiska områden som utgör bolagets marknader för isfiske.

För knappt ett år sedan övertog Mora of Sweden, före detta K J Eriksson, Frosts knivfabrik. Båda företagen ligger i Östnor och den totala arbetsstyrkan är 136 anställda.

Från och med årsskiftet har verksamheten vid Frosts knivfabrik överförts till Mora of Sweden AB.

- Administration och marknadsföring har redan överförts till en gemensam organisation och på mycket lång sikt ska produktionsprocessen koncentreras till en enhet.

Carin Nises poängterar att sammanslagning och fortsatt hög investeringstakt medför högre produktivitet, vilket är avgörande för att nå Mora of Swedens långsiktiga mål, att behålla produktionen i Östnor.

Hon uppger att den nya gemensamma organisationen kommer att stå väl rustad för att klara en framtida volymtillväxt.

Eftersom Mora of Sweden och dess dotterbolag, Frosts knivar, saknar egen facklig klubb, har Metalls ombudsman, Benny Lissbol, varit fackligt ombud för arbetarna.

- Den här åtgärden var väntad från företagets ledning. Redan under förhandlingar inför sammanslagningen före årsskiftet, framkom att det skulle leda till vissa rationaliseringseffekter, säger Benny Lissbol.

I onsdags hölls MBL-förhandlingar och då presenterades företagets förslag om reducerad personalstyrka på 20 arbetare och fyra tjänstemän.

- Beskedet innebär

att personalen visat intresse för att starta en egen fackklubb på företaget. En sådan kommer att bildas vid ett medlemsmöte den 8 mars. Under mötet kommer vi att gå igenom turordningslistan, och senare samma dag fortsätter förhandlingarna med företagsledningen.

Benny Lissbols uppfattning är att reduceringen med 20 anställda tycks väl tilltagen. Han har förhoppningar om att färre kommer att sägas upp i realiteten.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons