Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra förhållanden på Lampedusa

Annons

Under två dagar har 700 migranter kommit till den syditalienska ön Lampedusa, vilket lett till mottagningscentret är överbefolkat och förhållandena svåra.

Bara under torsdagen kom drygt 300 migranter till syditalienska ön Lampedusa. Omkring 250 av dem lyckades ta sig i land på egen hand medan de övriga fångades upp av kustbevakningen.

Dagen innan räddades över 400 utanför Sicilien och fördes över till Lampedusa sedan två båtar sjunkit. Fyra människor omkom och ytterligare tolv saknas.

De nyanlända har översvämmat mottagningscentret som är byggt för att rymma 190 personer. För närvarande finns över 800 där, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Nyhetsbyrån Ansa rapporterar att de sicilianska myndigheterna sätter upp en luftbro för att evakuera en del av de nyanlända till andra centra, i första hand till ett i Crotone, i södra Italien, som kan ta emot 1|000 personer.

Ett nytt mottagningscenter med plats för 400 personer byggs på Lampedusa trots motstånd från en del lokalpolitiker.

Överbefolkningen vid Lampedusas enda mottagningscenter ökar risken för utbrott av infektionssjukdomar.

Läkare utan gränser har rapporterat utbrott av diarrésjukdomar och värmeslag bland migranterna, samtidigt som de noterar att situationen är den samma varje sommar.

Lampedusa söder om Sicilien är ett av de vanligaste målen för tusentals migranter som försöker ta sig in i EU från Afrika.

TT

Mer läsning

Annons