Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår krock med tåg

Annons

Vid 16.30-tiden skulle Dala-Flodabon, som är i 40-årsåldern, i sin pick-up korsa Västerdalsbanan vid övergången strax söder om Dala-Floda järnvägsstation.

Sikten vid övergången är mycket begränsad. När Dala-Flodabon på bara några meters avstånd från övergången upptäckte timmertåget, som kom från Björbohållet, försökte han bromsa.

Men fordonet gled mot järnvägen och i ett sista försök att undvika en kollision trampade föraren gasen i botten.

Några ögonblick senare dundrade timmertåget in i sidan av bilen, alldeles bakom kupén, och fläkte upp karossen som hade det skett med en konservöppnare.

-Han tog rätt beslut och hade en närmast ofattbar tur, anser Bengt Jonsson, räddningsledare vid Björbo räddningskår.

Vid kollisionen slungades bilen ett tiotal meter i tågets färdriktning och Dala-Flodabon slog huvudet i och krossade fordonets vindruta. Men han var vid medvetande och kunde gå när lokföraren en kort stund senare hjälpte honom ut ur bilen.

Han hade flera sår i huvudet och blödde ymnigt, men kunde i väntan på ambulans berätta för brandmännen vad som hade hänt. Han fördes till Falu lasarett för undersökning och vård.

Lokföraren togs, som reglerna föreskriver, ur tjänst och timmertåget stod kvar på olycksplatsen i ett par timmar i avvaktan på en ny förare.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons