Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår grissjuka etablerad i Sverige

Annons

Den fruktade grissjukdomen PMWS har fått fäste i Sverige och uppfödarna tror inte längre att smittan går att stoppa.

De första svenska fallen av PMWS upptäcktes 2003. Ambitionen då bland uppfödare och veterinärer var att stoppa smittan en gång för alla. Nu erkänner Lars Hultström utan omsvep att det har misslyckats. I stället tyder statistiken på snabb spridning: 16 fall var kända 2004, 41 år därpå och 123 förra året.

Men när smittan blir vanligare bygger grisbesättningarna upp sin motståndskraft och Lars Hultström ser situationen an med tillförsikt.

För det är just de små grisarna som drabbas av PMWS, som står för post weaning multisystemic wastin syndrome. Sedan smågrisarna slutat dia tappar de i vikt, stöts bort av sina syskon och får symptom som flämtande andning, gulsot och diarré. Smittan sprids inte till människor och köttet påverkas inte heller.

Det är klarlagt att sjukdomen, som först upptäcktes i Kanada 1991, orsakas av viruset PCV|2, men det räcker inte som förklaring. Viruset fanns i Sverige på 1990-talet, utan sjukdomsfall. Troligen har andra virus, stress och miljö betydelse. Sydsvenskan skriver om ett samband med stora svinbesättningar och jämför med Norge, där besättningarna är små och sjukdomen inte fått fäste.

Wallgren säger till TT att även intensiteten i uppfödningen spelar in. Han pratar om en "immunologisk lucka" när smågrisarna numera avvänjs vid fem veckors ålder. Och det är just när de här smågrisarna visar tecken på stark tillväxt som sjukdomen plötsligt slår till.

I Danmark, med ännu intensivare grisproduktion, finns även en annan fruktad grissjukdom, kallad PRRS. När de båda smittorna finns samtidigt ökar dödligheten i PMWS. De allt tätare danska gristransporterna genom Sverige ökar oron för att också PRRS ska komma hit.

TT

Mer läsning

Annons