Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svälta varg

Annons

Den rekordtidiga valrörelsen ser ut att passera politiska lågvattenmärken som aldrig förr. Detta med tanke på de partiledare som prioriterar den minoritet som jägarna utgör för att fiska röster, i stället för att följa det riksdagsbeslut som gäller i dag.

Det verkar mer eller mindre utpressning att tidigarelägga och ändra på detta beslut efter Brå:s och andra utredningar, som tydligt visar att vargpopulationen måste uppnå det av regering och forskarrapporter fastställda antalet för att säkra artens fortbestånd. Den illegala jakten och vissa andra djurplågeriformer som förgiftade åtlar, är en starkt bidragande orsak till att inte målet om de stipulerade 200 individer redan nåtts som tillåter en legal avskjutning.

Sedan moderaterna som första parti gick i spetsen med sina populistiska förslag för att locka väljare, ser sig övriga partiledare nödsakade ge sig in i leken "Följa John" även i denna fråga.

De fem punkter Rolf Gunnarsson framlägger, plus inavelsproblemen, innebär sannolikt dödsstöten för varg i Sverige. Ska vi som tillhör tre fjärdedelar av landets röstberättigade tycka synd om de jägare som gjort sig till naturens herrar inte får sina frysboxar fyllda, medan de som har större rätt till maten får svälta? Knappast!

Vargen kommer hädanefter att leva under samma premisser som rådde för fattiga torpare och andra barnrika familjer som hade sin utkomst i ensliga skogsställen förr i tiden.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons