Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svält och sjukdom hotar 28 miljoner

Annons

Vattnet i de översvämningsdrabbade områdena i Sydasien började i dag visa tecken på att sjunka undan. Men svält och sjukdomar hotar de närmare 28 miljoner människor som drivits från sina hem.

De senaste veckornas översvämningar, som är de värsta på årtionden, har skördat minst 1|900 människoliv i Indien, Bangladesh och Nepal. Fler dödsfall är att vänta. Sent i måndags kapsejsade en båt i den indiska delstaten Bihar och tog minst 65 människor med sig i djupet.

Många av dem som är strandsatta i träd och på hustak avkrävs pengar av båtägarna för att räddas. Den gängse taxan är på motsvarande sju kronor.

Trots att ett massivt hjälparbete pågår i Bihar är det många som går hungriga.

FN har kritiserat Indien för att endast fyra helikoptrar avsatts för att transportera livsmedel i delstaten.

FN varnar också att de nödställda miljonerna i den vattensjuka terrängen kan falla offer för allehanda sjukdomar. Många tvingas använda förorenat vatten för sina dagliga behov, vilket kan sprida diarré, tyfoidfeber och dysenteri. De stillastående vattensamlingarna är också utmärkta yngelplatser för myggor som sedan kan bli bärare av malaria och denguefeber. Hälsovården i vissa byar rapporteras stå inför en kollaps inom några dagar, om inte undsättning kommer.

TT

Mer läsning

Annons