Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne och Ida fick jobb

Annons

Susanne Gustavsson och Ida Håkansson är två av de personer som varit arbetslösa men som nu fått jobb som ersättare för sådana som är friårslediga. Tack vare att de nu kunnat börja arbeta tycker de att friåret är bra.

- Fast det hade förstås varit bättre om man fått jobb utan friåret, säger Ida.

Ida och Susanne har nyligen flyttat till Mora från södra delarna av Sverige. Deras pojkvänner fick arbete här och då följde de med. Susanne arbetar nu som informatör på kommunen och Ida jobbar på försäkringskassan. Båda har speciella utbildningar för de här jobben. 30-åriga Susanne Gustavsson från Malmö kom till Mora i höstas.

- Det fanns gott om jobb då jag började utbilda mig, berättar hon. Men sedan hon tog sin examen 2003 har det varit kärvare på arbetsmarknaden. Susanne sökte alla möjliga jobb men fick inget napp förrän chansen som friårs-ersättare här i Mora dök upp. Nu ska hon bland annat utveckla den interna kommunikationen på kommunen och göra hemsidor till skolorna.

- Det känns jättebra, jag trivs med jobbet här i kommunhuset, förklarar hon.

På försäkringskassan träffar vi 26-åriga Ida Håkansson. Hon kommer från Växjö där hon läste på universitetet och utbildade sig till utredare och projektledare.

- Den utbildningen var som gjord för det här jobbet, det är roligt att arbeta med utredningar.

Ida har bott i Mora ett år. Under den tiden har hon sökt mer än 300 jobb över hela landet.

- Det var frusterande att inte få någon tjänst efter fyra års studier.

Ida tycker att det varit svårt att vara arbetslös här i Mora där hon inte känner någon. Innan hon fick platsen på försäkringskassan fick hon praktisera där i åtta veckor för att känna på jobbet och lära känna människorna här.

Nu trivs Ida jättebra både med sina arbetsuppgifter och med människorna.

- Det här blir en fin merit då jag ska söka nya jobb nästa år, säger Ida som räknar med att hon kommer att flytta till någon större ort än Mora.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons