Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superbakterier skördar människoliv

Annons

Superbakterier som är svåra att bekämpa med antibiotika är det enskilt största sjukdomshotet mot Europas invånare just nu.

Problemet är gigantiskt och snabbt växande, slår en ny rapport fast.

Bakterierna sprids numera inte bara i sjukhusmiljö utan också ute i samhället från person till person. Varje år drabbas ungefär tre miljoner européer av smitta med svårbehandlade, antibiotikaresistenta bakterier och ungefär 50|000 av dessa dör varje år i infektioner som tidigare gick att bota relativt enkelt. Detta framkommer i en rapport som presenteras av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Bara Frankrikes och Sloveniens siffror går åt rätt håll, enligt en sammanställning i rapporten över motståndskraftiga gula stafylokocker (MRSA). I övriga EU-länder är trenden ökande eller konstant. Resistenta tarmbakterier, exempelvis vissa stammar av Clostridium difficile, är också ett snabbt växande hot konstaterar ECDC som dystert konstaterar att: "Om inte ökningen av antibiotikaresistenta bakterier kan hejdas kommer mänskligheten att förlora ett av sina viktigaste vapen mot infektionssjukdomar".

Orsakerna till problemet är flera, bland annat felaktig användning av antibiotika, brist på nya preparat som skulle kunna bita på organismerna och undermåliga hygienrutiner inom sjukvården.

Hiv, tuberkulos, influensa och pneumokockinfektioner skördar också många människoliv och utgör ett framtidshot mot EU-ländernas medborgare, skriver ECDC vidare i rapporten. Beträffande hiv är det särskilt bekymmersamt att uppskattningsvis cirka 200|000 personer, motsvarande nästan var tredje smittad, inte ens vet om att han eller hon bär på viruset.

TT

Mer läsning

Annons