Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjö Taxi varslar alla anställda

Annons

- Vi är tvungna att varsla efter den nya upphandlingen. Visserligen har vi inte alla svar förrän upphandlingen är klar den 24 januari. Men vi har uppsägningstider från sex månader och nedåt att ta hänsyn till. Man kan bara hoppas att det går bra men det ser inte ljust ut, säger Jansson.

Han är övertygad om att Ludvika Taxi och Smedjebackens Taxi kommer att vidta liknande åtgärder:

- Möjligtvis är vår situation mer utsatt. 95 procent av Sunnansjö Taxis alla resor är samhällsbetalda, berättar Lennart Jansson.

Jansson är mycket kritisk till upphandlingen:

- Det finns så mycket oklarheter. Exempelvis så har det inte ställts krav på kollektivavtal. Det innebär att vi kan få konkurrens av företag som tar in utländsk arbetskraft utan kollektivavtal. Det känns som en allvarlig sak när det här handlar om körningar till kommun och landsting.

- En annan märklig sak är upphandlingen av beställningscentralen. Till viss del ska denna finansieras med intäkter som kommer från viten som ska läggas på oss entreprenörer. 50 procent av alla viten tillfaller beställningscentralen och det är en stor brist och risk, säger Jansson som konstaterar att upphandlingen är överklagad och att osäkerheten är stor om traxinäringens framtid.

- Om vi ska fortsätta och får en del i upphandlingen och det ska bli som det har sagts från upphandlarna så innebär det att jag måste investera 10 miljoner kronor om jag ska ha en chans att fortsätta med det här. Osäkerheten är allt för stor, jag är tvungen att varsla hela personalen, säger Lennart Jansson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons