Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundin på frimärke

Annons

Kanske blir det allra populäraste frimärket i den här utgivningen ändå ett frimärke i brevporto. Frimärket med Mats Sundin och finske Raimo Helminen, ett foto från VM i Schweiz 1998, då Sverige blev världsmästare.

Men märket handlar om årets VM, som går i Sverige (Göteborg-Jönköping-Karlstad) 26/4-11/5. Det innebär att det blir en lång tid det nya märket är aktuellt.

Märket trycks i fyrfärgsoffset och bygger på ett foto taget av Rudi Blaha. Lars Sjööblom har gjort förlagan.

Barnen Hedenhös kommer också på frimärken i porto för inrikes brev. Det blir två motiv, där hästen Hårfagre fått en framträdande plats. Anledningen är att det är Hästens år enligt zodiakens tideräkning, och posten fortsätter att följa upp den.

Familjen Hedenhös ritade, målade och berättade Bertil Ahlqvist om, med start 1948. Ett antal böcker som handlar mycket om Sveriges historia.

Märkena ges ut i ett häfte med tio märken, trycks i fyrfärgsoffset, och även här har Lars Sjööblom stått för förlagorna.

Brevporto är det också på Joanna Rubin Drangers Fröken Livrädd och Kärleken - tre frimärken som utkommer med tanke på Alla hjärtans dag. Även dessa märken är tryckta i fyrfärgsoffset och kommer i ett häfte med sex frimärken.

Otto Nordenskjöld ledde den första svenska expeditionen till Sydpolen 1901-03. En expedition som fick ett mycket dramatiskt förlopp, då deras fartyg Antarctic togs av packisen. Tre skilda grupper övervintrade på skilda håll - och alla utom en enda lungsjuk sjöman överlevde, och blev räddade.

Motiven till de två frimärkena i portot 10 kronor är tecknade av Ingalill Axelsson. Märket med albatrossen är graverat av Martin Mörck, och trycks i kombinationstryck, en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. Det andra märket trycks enbart i fyrfärgsoffset. Märkena säljs i häfte.

En fiskgjuse återstår. Fiskgjusen är den fågel som är vald till årets riksinventeringsart. Omkring 2000 par finns i Sverige och de utgör en mycket stor del av det europeiska beståndet.

Dan Zetterström har tecknat förlagan. Lars Sjööblom har även här stått för formgivningen. Pjotr Naszarkowski har graverat frimärket, som trycks i två färger ståltryck och utkommer som tiokronorsfrimärke på rulle.

Czeslaw Slanias 1000:e frimärke, 1600-talsmålningen av David Klöcker Ehrenstrahl, har för övrigt utnämnts till världens vackraste frimärke av franska Timbres Magazine. Märket rönte även en viss framgång i brittiska The Stamp Magazines kartläggning av världens genom tiderna 100 vackraste och intressantaste frimärken. Naturligtvis (det var ju en engelsk publikation) hamnade brittiska One Penny Black på förstaplatsen. Men Czeslaws märke fick en mycket hedrande fjärdeplats.

Mer läsning

Annons