Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéer och fiaskon

Annons

Årets största frågetecken:

Vad fick riksdagsledamoten Laila Bäck att sätta hela sin politiska framtid på spel genom att "nalla" ur LO-fackens kassa i Vansbro? Ännu tycks ingen fått något svar på frågan.

Årets känga:

Berghedens rektor, Staffan Wrange, satte upp anslag vid inomhusbadet i Äppelbo där han kallade de badande för "snuskhumrar" och skrev att bassängen minsann inte är någon allmän bidé. De badande pensionärerna "gick i taket" men rektorn ansåg att anslaget var befogat.

Årets äntligen:

I slutet av april kunde Björn Skifs äntligen klippa det blå-gula bandet och förklara det nyrenoverade Vansbro centrum för invigt. Centrala Vansbro hade då i mer än två års tid liknat de bilder som den senaste tiden visats från sönderbombade byar i Afghanistan.

Årets höjdare:

För tre år sedan kläckte några driftiga Äppelbobor en idé om ett vindkraftverk på Hunflens topp. Med hjälp av den envishet som kännetecknar Äppelbobor i allmänhet kunde de i januari se sin dröm förverkligas när länets första vindkraftverk invigdes.

Årets lägligaste prestation:

DJIK firar i år 100-års jubileum och fotbollslaget gav klubben en fin present i förskott genom att spela upp laget till division III inför den kommande säsongen. Aldrig tidigare har klubben varit så högt upp i seriesystemet.

Årets bröllop:

Till tonerna av Äppelbo gånglåt kunde popstjärnan, Patrik Isaksson, och förra fröken Sverige kandidaten, "Äppelbokullan" och TV 4-hallåan, Sofia Rågen-klint, vandra ut ur Äppelbo kyrka som man och hustru.

Årets efter regn kommer sol:

Efter två bortregnade år för Ingmarsspelen i Nås kom äntligen solen. Tyvärr lyste den så starkt att publiken det här året valde badstranden istället för den stekheta parketten framför Ingmarsgårdens scen. Aldrig får man vara riktigt nöjd!

Årets fiasko:

Brädbitsrace, Äppelbos variant av ankrace. Nära 500 förhoppningsfulla Äppelbobor hade köpt startnummer på små brädlappar som tippades i älven. Först till bron, var det som gällde. Nu blev det inte riktigt som arrangörerna tänkt sig. Brädlapparna blåste in i en vik och fastnade. Publiken tröttnade och gick hem.

Årets snabbaste beslut:

I oktober visade kommunens politiker att det även går att ta snabba beslut. Detta sedan ett utfattigt Vansbro AIK fått akuta problem med ishallen. Efter en snabbehandling beviljades ett bidrag på 300 000 kronor för reparationer och vintern var räddad för hundratals ungdomar.

Årets epok i graven:

I slutet av augusti meddelades att Brosågen efter 108 år skulle läggas ned. En av de industrier som ligger till grund för Vansbros tillkomst försvinner därmed.

Årets storm i ett vattenglas:

I november kunde vi berätta om den "maktkamp" som pågick inom Järna kyrka. Kyrkoherden och övrig personal tog varje tillfälle i akt att pika varandra genom att visa sina sympatier för olika idrottslag. Att det hela förhöll sig på en hälsosamt skämtsam nivå uppfattades dock inte bland en del församlingsbor som tyckte att "mobbningen" av kyrkoherden var en stor skandal.

Årets mest bizarra känsla:

Känslan som uppstod den 11 september när man som lokal tidningsskribent tvingades att försöka skriva notiser om föreningsmöten, fiskeresultat och andra futtiga banalaiteter samtidigt som radion basunerar ut hur terrorister kraschar plan efter plan in i byggnader i USA.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons