Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för rökförbud

Annons

På Sportbaren har det varit rökfritt ett år, eftersom man då bytte inredning och tyckte att det var onödigt att den blev inpyrd av rök. Men på Källarbaren blev det premiär för de strängare reglerna vid halvårsskiftet.

- Men det har varit klockrent. Ingen har bråkat eller krånglat. Gästerna har skött sig jättebra, säger Fagerheim.

Att släppa ut och in folk genom entrén ger ordningsvakterna merarbete, men det är inget som oroar Fagerheim.

- Under de fyra timmarna vi är här kan vi jobba lite hårdare.

Lawrence Li, ägare av restaurang Trädgården, har märkt samma sak.

- Lagen har fått väldigt positivt bemötande och personalen mår bättre. Gästerna tar det bra och vi har ju fördelen att folk kan gå ut i trädgården eller på altanen för att röka.

Ytterligare en effekt som Li noterat är att personer som störts särskilt mycket av röken, såsom allergiker, nu känner att de kan stanna längre i lokalerna.

Frilung Trenh på China Town har dock noterat att stamgäster lämnat inrättningen sedan förbudet trädde i kraft.

- Men jag tror att de kommer tillbaka. Jag är själv rökare, men tycker inte att andra ska drabbas av rök.

Länsstyrelsen har delat ut en skrift för att handleda krögarna i hur eventuella överträdelser ska hanteras. Den som bryter mot förbudet kommer att bli vänligt men bestämt tillsagd att släcka cigaretten.

På Källarbarens toaletter finns optiska rökvarnare, vilket innebär att Fagerheim inte tror att det finns särskilt många ytor kvar där någon kan "smussla" med rökandet.

I och med förbudet blir det också mer meningsfullt att byta ut möblerna, som efter många års cigarettbolmande knappast kan anses rökfria.

- Vi ska byta ut och måla om så småningom, säger Fagerheim.

Under sommarhalvåret är det enligt honom lättare att få gäster att lämna lokalerna för att röka. Därför kan en representativ utvärdering vara väl tidig.

- Vi får väl se när det blir vinter och 30 grader kallt. Men jag tror att gästerna kommer att foga sig, vi svenskar är bra på det. Vi gnäller lite hemma, men sen är det bra.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons