Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för insamling

Annons

Tidningen skrev i höstas om Karin Bergstresser, som sedan fyra år arbetar ideellt i Guatemala med att bygga ett sjukhus för mayaindianer. I och med de jordskred som orkanen Stan frammanade förstördes stora områden och många människor omkom i lermassorna.

Karin och hennes familj klarade sig utan personskador men sjukhuset som bara månader tidigare invigts, förstördes, och flera vänner och bekanta omkom.

Hemma i Hedemora funderade Karins föräldrar på vad de kunde göra för att hjälpa till. Gemensamt med sommargrannarna i Torekov, Ann-Christine Hedlund och Ann-Charlotte Paulsson, som båda hälsade på Karin i Guatemala 2003, startade de en insamling med namnet projekt Karin-Atitlán.

-Ann-Christine och Ann-Charlotte blev mycket gripna av det som hände och kände, liksom vi, att de måste göra något, berättar Per Gezelius.

Tillsammans vände de sig till personer som känner Karin, totalt ett 30-tal. Och gensvaret blev mycket bra.

-Det är bara en eller två som inte svarat på vår önskan, säger Birgitta.

Anna Kåks och Lena Menkens, boende på samma gata som paret Gezelius, har på eget initiativ gjort en bössinsamling i grannskapet. Lena, lärare på Domarhagsskolan, har även gjort ett kollage med tidningsartiklar och bilder och tagit med sig till skolan och visat sina elever.

Totalt gav hela insamlingen 28950 kronor, ett resultat som överraskade Per och Birgitta.

-Pengarna går avkortat till Guatemala, där Karin får avgöra vad pengarna ska användas till.

- Tack alla som hjälper människorna till ett drägligare liv, säger Karin Bergstresser.

Hon berättar att det är osäkert vad som kommer att hända med de byar som drabbats värst i katastrofen. Regeringen har satt upp bostäder i plast, på 18 kvadratmeter vardera, där familjer med stora barnkullar får bo.

Men vintern har kommit och det drar kallt, dessutom är många barn sjuka och de boende hör varandras skrik, gråt, prat och gräl. Hur länge det är tänkt att människorna ska behöva bo under dessa förhållanden är oklart.

Karin och de andra i kommittén bakom sjukhuset i Santiago Atitlán, hyr nu ett hus där verksamheten tillfälligt drivs.

De letar efter land där ett nytt sjukhus kan byggas, eftersom området där de tidigare lokalerna fanns räknas som för farligt.

Fotnot: Insamlingens bankgiro står fortfarande öppet: 5648-8851.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons