Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stundar vargatider

Annons

Tänk att vi ska behöva ha dessa blodtörstiga vargar omkring oss! De äter ju barn och mormödrar. Det har ju både bröderna Grimm och Selma Lagerlöf talat om för oss. Visserligen har ingen varg skadat någon människa sedan 1821, men det kommer säkert snart att hända igen.

Och heder åt den präst i Mora som skall ringa i kyrkklockorna i en manifestation mot vargen. Det är nästan lika härligt som kristallnatten i Tyskland på 30-talet. Vi som sedan länge lämnat Svenska kyrkan funderar allvarligt på att gå tillbaka igen.

Så håll era ungar inne för nu stundar vargatider!

Och de stackars jägarna sedan: De är ju så många som 280000, nästan 1/30-del av Sverige. 10-12 stycken av dem får ju varje år sina hundar dödade och sönderslitna av varg. Vad betyder då att 10-12 människor dör och 100-150 skadas varje år när de kolliderar med älg och rådjur?

Jakthundarna är ett betydligt större problem, för varför ska bilisterna köra just där det finns älg? Jägarna drar ju hem kött för mer än en miljard kronor om året. Att älgarna äter skog för det dubbla spelar väl ingen roll. Det är ju ändå jägarna som ska bestämma hur naturen ska se ut och vilka djur som ska finnas där, övriga 29/30-delar av befolkningen har inget där att göra. Har man inte jägarexamen ska man inte alls uttala sig om vilda djur. Det har jag Jägareförbundets informationschef egna ord på.

Förresten dröjer det ju 100 år innan de älgätna tallarna blir avverkningsmogna och då är det ju inte vi som får ta konsekvenserna, utan de som kommer efter oss och de får väl klara sig själva.

LARS NYBLOM

Mer läsning

Annons