Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare vill stoppa utsläpp

Annons

Sanera viken och stoppa utsläppen i Långsjön. Kraven kommer från fastighetsägare i området.

Tillståndet i Långsjön har oroat fastighetsägarna under de senaste åren. En av orsakerna till att sjön gradvis förändrats kan vara reningsverket. Ett reningsverk som Borlänge energi planerat att bygga om.

En ombyggnad handlades upp och bara ett tillstånd saknades för att köra igång. Men nu har Borlänge energi gjort halt - och utreder att annat alternativ.

-Vi har bett dem titta på att upphöra med utsläppen i Gruvbäcken, och de tittar på en ledning till Rämen eller Idkerbergets reningsverk, säger Sören Nyström, miljökontoret.

Senare i vår ska resultatet redovisas för miljönämnden.

-Vi får se vad de olika alternativen kostar.

Anledningen till att andra alternativ studeras är enligt Sören Nyström påverkan på Gruvbäcken och Långsjön.

Fastighetsägarna i området befarar att sjön ska växa igen mer och mer. I en skrivelse till miljönämnden kräver miljötekniker Lars Hedström och fastighets-ägare Bo Jansson att kommunen ska leva upp till sitt rykte som en miljökommun. Att viken saneras och utsläppen stoppas.

-Man skulle även slippa dessa ständiga klagomål från allmän- heten som inte vill få sin idyll förstörd, och möjlighet att bada och fiska som vi har gjort sedan barnsben utan att känna oro och frustration.

Lars Norman, Borlänge energi, säger att det nu pågår en utredning om att dra en ledning till Idkerbergets reningsverk.

-I juni ska vi ha ett förslag framme.

Bakgrunden till att ombyggnaden av reningsverket i Tuna Hästberg inte längre är aktuell, är synpunkter från boende i området.

- Och risken att det blir ett seg-draget ärende, säger Lars Norman.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons