Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studsmattor farligare än trafiken

/
  •  Foto: Mikael Forslund
  •  Foto: Mikael Forslund
  • 12-åringar skadar sig mest. En ny studie visar att 12-åringar är de som oftast får söka läkarhjälp efter olyckor på studsmattor. 12-åringarna Tilda Jonsson och Alice Kajblad har klarat sig utan olyckor med hjälp av nät och säkerhetsregler.  Foto: Mikael Forslund
  • Tryggare med nät. Tilda Jonsson och kompisen Alice Kajblad hoppar dagligen på studsmattan i Britsarvet i Falun. Max två på mattan samtidigt och en i taget när de gör volter är Tildas regler.  Foto: Mikael Forslund

Annons

Under senare år har marknaden för studsmattor vuxit lavinartat. I villaområdena är de blåa plastmattorna en vanlig syn - de flesta utan skyddsnät.

- Nätet var nästan lika dyrt som mattan, säger 12-åriga Tilda Jonsson som själv sparat ihop till både nät och matta med litet bidrag från föräldrarna och storebror Anton.

- Det känns säkrare med nät när man gör volter, jag har ingen lust att flyga av, säger Tilda som för dagen har sällskap av kompisen Alice Kajblad på studsmattan.

Max två på mattan och en i taget om man gör volter är regler på Tildas matta.

- Småbarn får hoppa själva eller med någon i samma storlek, säger Tilda som köpte mattan förra sommaren och hittills inte gjort sig illa.

I en studie som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus av professor Ulf Björnstig är det just 12-åringarna som oftast får uppsöka sjukhus efter hoppolyckor. Studien visar att barn och tonåringar löper 2,2 gånger högre risk att skadas i samband med hopp på studsmatta än i trafiken. De flesta skadorna inträffar när barnen faller eller trampar snett när de ska landa på studsmattan. Näst vanligaste olyckssituationen i studien var när barnen föll, alternativt hoppade fel, när de skulle ta sig ned från studsmattan. De vanligaste skadorna som kommer till ortopeden vid Falu lasarett är handleds- och armbågsbrott.

- Vi ser ofta frakturer som orsakats av att barn ramlat på varandra när de hoppat, säger Bjarne Lund-Pedersen, läkare vid ortopeden i Falun som tar emot flest hoppskadade i början av sommaren.

- Jag vet inte vad det beror på, kanske för att man är ovan och tar större risker, men i maj och början av juni får vi in fler unga patienter med hoppskador än nu, en bit in i sommaren. Så har det sett ut i flera år, säger Bjarne Lund-Pedersen som ändå tycker att studsmattan erbjuder bra träning om hoppningen sker under kontrollerade former.

- Få på mattan, gärna nät och inga vilda lekar är bra råd tycker jag. Då är studsmattan ett bra redskap för att utveckla barnens fysik, inte minst motoriken.

Mer läsning

Annons