Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studie om genmajs antyder hälsorisk

Annons

Den EU-godkända genförändrade majsen Mon 863 påverkar råttors lever och njurar och borde omgående förbjudas. Det anser en fransk forskargrupp. Greenpeace och miljöpartiet kräver en ny svensk politik för gengrödor.

Men ansvariga statsråd och myndigheter ställde sig i dag avvaktande till resultatet av den franska analysen.

EU godkände i fjol bioteknikjätten Monsantos genförändrade majs som livsmedel. Till grund för godkännandet stod testdata från företagets egen råttstudie.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och fler europeiska forskningsinstitut bedömde liksom ett antal EU-länder att genmajsen är säker för EU:s konsumenter.

Mon 863 är godkänd som foder och livsmedel, men inte i odlingar. Den används inte i foder och inte medvetet i livsmedel i Sverige, men spår har i hittats i enstaka livsmedel.

Nu har en fransk forskargrupp vid CRII-Gen, på uppdrag av Greenpeace analyserat samma råttstudie, skriver Svenska Dagbladet.

Analysen visar att råttor som ätit av genmajsen under tre månader uppvisat förändringar på lever och njurar. Fynden är enligt professor Gilles-Eric Séralini vid Caenuniversitetet tillräckliga för att kräva förbud mot Mon 863 som föda för djur och människor.

Toxikologen Ulf Hammerling på Livsmedelsverket granskade råttstudien.

Greenpeace och miljöpartiet krävde i dag att Sverige omprövar sin positiva inställning till genförändrad majs.

TT

Mer läsning

Annons