Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentprotest mot korruption

Annons

Runt hundra irakisk-kurdiska studenter genomförde på söndagen en orange protest i ukrainsk stil i den nordliga staden Sulaymaniyya för att protestera mot korruptionen inom den regionala regeringen.

Studenterna bar orange banderoller som demonstranterna i Kiev 2004 och 2005 och kallar sig Solidaritet som den polska fackföreningsrörelsen på 1980-talet.

Irakiska Kurdistan har åtnjutit nästan fullständig självständighet i över 16 år och har besparats från det våld som härjat de arabiska områdena i mellersta och södra Irak, men de ekonomiska framstegen har ändå varit obetydliga. Många i regionen tror emellertid att de två mäktiga politiska partier som har kontrollen ohederligt har delat upp tillgångarna mellan sig själva.

Solidaritet har enligt al-Karim gjort en enkät bland 4 000 studenter som visade att 90 procent av dem trodde att det förekom korruption i regeringen, som ser fram emot att öka sina inkomster ytterligare genom att locka prospekterare som kan hitta olja i Kurdistan.

Personal vid universitetet i Sulaymaniyya försökte förhindra journalister att bevaka studentprotesten och en del studenter sade att de hade hotats med avstängning.

TT

Mer läsning

Annons