Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentoroligheter i Chile

Annons

Polis använde tårgas och vattenkanoner för att skingra hundratals stenkastande studenter som blockerade trafiken på den största avenyn i Chiles huvudstad Santiago.

Spridda sammandrabbningar fortsatte i skymningen och regeringen uppgav att 264 demonstranter gripits. De flesta affärer stängde och många kontor lät sina anställda gå hem tidigare samtidigt som busschaufförer lade om färdvägen i rädsla för att bli attackerade.

Varför studenterna demonstrerade var oklart. En demonstrant, som kallade sig Simon och hade ansiktet dolt bakom en vit näsduk, sade att de demonstrerade för "förhållandena och våra rättigheter".

Protesterna var dock mindre omfattande än de välorganiserade demonstrationerna i maj förra året då närmare 700|000 studenter gick ut på gatorna och krävde bättre skolor, lägre priser i kollektivtrafiken och utbildningsreformer i Chile.

Den senaste protesten skedde på en dag som grupper på yttersta vänsterkanten markerat med våld till minne av vad de kallar Unga stridandes dag, som hedrar två unga bröder som 1985 dödades av polisen under protester mot Augusto Pinochets diktatur 1973-90.

På torsdagen lämnade domaren, som utreder mordet på Eduardo och Rafael Vergara, in mordåtal mot en fortfarande aktiv polis samt tre pensionerade. En advokat som företräder en av de pensionerade poliserna sade att de agerat i självförsvar.

TT

Mer läsning

Annons