Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student spelade död för att överleva

Annons

Skottdramat som krävde 33 människors liv på ett universitet i går skakar USA.

Studenten Erin Sheehan berättar hur hon spelade död för att rädda sitt liv.

Samtidigt kritiseras polisens agerande.

Polisen säger sig ha "preliminärt identifierat" förövaren, men har ännu inte gått ut med något namn. Offren har heller inte namngivits fullt ut. Bland de bekräftat ihjälskjutna finns än så länge endast studenten Ryan Clark och 75-årige israeliske föreläsaren Liviu Librescu.

En ung man gick från klassrum till klassrum på universitetet Virginia Tech. i Blacksburg i östra USA och sköt ihjäl 30 människor. Den beväpnade mannen rusade in i Sheehans klassrum och mejade metodiskt ner hennes klasskamrater.

Sheehan berättar lugnt och samlat för CNN om sitt möte med mördaren.

Han hade ett svart handeldvapen och tittade in i rummet två gånger innan han kom tillbaka en tredje gång och sköt.

Klassen hade 25 elever och en lärare.

Två timmar tidigare dödades två personer på ett studenthem på området.

Enligt den lokala polisen tog skytten sitt eget liv efter massakern.

Polisen kritiseras för att den inte agerat snabbt och tydlig nog för att varna studenterna efter morden på hemmet. Kritikerna anser att det på de två timmar som gick mellan morden varit möjligt att förhindra massakern i universitetsbyggnaden.

Enligt polisen har två vapen hittats. Den lokala polischefen Wendell Flinchum sade till Reuters att man trott att de första morden, då en manlig och en kvinnlig student sköts ihjäl i ett studenthem, var en isolerad händelse och att mördaren lämnat universitetsområdet.

När den andra massakern inleddes i undervisningssalarna höll polisen på att förhöra en man "av intresse" i samband med de första två morden.

Bland de döda finns både studenter och personal. 15 människor uppges vara skadade, flera av dem svårt.

En del har skottskador medan andra har gjort sig illa när de hoppat ut genom fönster för att komma undan mördaren.

Fyra svenskar och flera norrmän uppges forska eller studera vid Virginia Tech, som har 28|000 studenter och personal. Ingen av svenskarna ska ha skadats, men en av dem, Arvid Puranen, var i går mycket skakad.

Han befann sig bara 150 meter från den plats där den andra delen av massakern utspelades. Han kan också, ovetande, ha mött massmördaren.

Han missade varningen som skickades ut via e-post efter de första dödsskjutningarna. Han tog bussen till universitetet, som vanligt, och klev av bara några minuter innan den andra skottlossningen började.

Först när han kom fram till idrottshallen fick han veta om dödsskjutningarna i elevhemmet. Och först långt senare, när han fick höra om den andra delen av massakern, förstod han att han mycket väl kan ha mött massmördaren.

Det har blivit oroligare på universitetet på senare tid. Två bombhot har kommit in under de gångna veckorna och i höstas sköt en förrymd fånge ihjäl två personer i området.

TT

Mer läsning

Annons