Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntade i ökad tågsäkerhet

Annons

Efter tågbomberna i Bombay beslutade Delhipolisen att installera nya övervakningskameror på den station där den bombdrabbade Vänskaps-Expressen inledde sin resa. Men kamerorna sattes aldrig upp.

Säkerheten på Delhis tågstationer har varit bristfällig också under den vecka som gått sedan bombdådet mot Samjhauta Express, Vänskaps-Expressen, som avgår från Old Delhi-stationen till pakistanska gränsen. På stationerna finns visserligen poliser utposterade, försedda med metalldetektor och dåliga fotostatkopior av bilder på de två misstänkta attentatsmännen.

Men trots att detektorn piper för var och varannan resenär kroppsvisiteras ett fåtal - och bara en bråkdel av allt bagage söks igenom. Dessutom är varken spår eller perronger inhägnade.

Många människor promenerar fritt över rälsen och hoppar på långsamt passerande tåg.

Det var tänkt att säkerheten skulle skärpas redan för ett halvår sedan. Kort efter bomberna mot pendeltåg i Bombay i juli förra året - som krävde 185 dödsoffer - höll polisen ett möte med den indiska järnvägen. Det beslutades att nya stängsel och kameror skulle sättas upp inom en vecka på Old Delhi, där säkerheten ansågs vara speciellt bristfällig.

I helgen - en vecka efter bombdådet som dödade 68 människor - avslöjade indisk polis att varken stängsel eller kameror satts upp.

De flesta av offren var pakistanier på väg hem från Indien via gränsstationen Attari-Waga, som brukar stängas då relationerna mellan de båda länderna är frostiga och öppnas när de förbättras.

I lördags genomfördes en massbegravning av 23 döda, varav 19 oidentifierade, i byn Mehrana, en halvmil från bombplatsen Panipat. De döda har lagts i plastpåsar i kistorna för att göra en senare gravöppning möjlig för senare identifiering av de döda.

TT

Mer läsning

Annons