Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokevården behöver bli bättre

Annons

Rehabiliteringen efter stroke har klara brister, den behandling patienter får efter sin första stroke lever inte upp till riktlinjerna och för den som återinsjuknar finns inga riktlinjer för vården.

Många återfall skulle kunna undvikas om behandlingen var mer uppdaterad.

Magnus von Arbin har gjort en studie av 900 patienter som haft två omgångar stroke eller mer. De har alla vårdats på strokeenheterna på svenska sjukhus.

Resultatet av studien är ännu inte publicerat och von Arbin väntar med att avslöja det mesta av sina rön. Delar ska dock presenteras under måndagen som är Internationella strokedagen.

Klart är dock att skillnaderna i behandling vid olika strokecentra är så stor att den rimligen ger utfall i vårdresultatet, anser von Arbin.

Till exempel är en av de viktigaste åtgärderna efter den första stroken att få ner högt blodtryck och sänka blodfetthalterna. En annan är behandlingen med waran.

Under måndagen presenteras också en ny undersökning om rehabilitering efter bland annat stroke, parkinson, MS och liknande sjukdomar. Den konstaterar att nio av tio patienter med neurologiska sjukdomar inte har behandlingsplan som lagen kräver.

TT

Mer läsning

Annons