Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stridsvagnståg" hyllas

Annons

Att pendolinotågen är "byggda som stridsvagnar" kan ha bidragit till att bara ett liv förlorades i tågurspårningen i England i fredags. Trasiga växlar pekas ut som olycksorsak.

Det nio vagnar långa hypermoderna tåget höll en hastighet på 155 kilometer i timmen när det med våldsam kraft for av spåret nära staden Kendal i nordvästra England vid 20-tiden i går kväll. Polisen beskriver det som "inte så långt från ett mirakel" att de flesta av de ungefär 100 passagerarna på snabbtåget London-Glasgow kunde kravla sig ut ur upp-och-nedvända vagnar med bara mindre blessyrer.

En kvinna i 80-årsåldern omkom i kraschen. Ett 20-tal personer fördes till sjukhus, varav tre på lördagen betecknades som allvarligt skadade.

Kraschen återupplivar den intensiva kritiken mot det brittiska järnvägssystemet, världens äldsta, efter olyckor som den vid Potters Bar norr om London. Sju personer dog när tåget från King's Cross i huvudstaden spårade ur i maj 2002.

Potters Bar förklarades med växelfel, och misstankarna om fredagens olycka går i samma riktning.

Network Rail, före detta Railtrack, har ansvaret för spårsystemet, och har de senaste åren dömts till mångmiljonbelopp i böter för tågkrascher.

Richard Branson, Sex Pistols gamle skivdirektör som nu leder Virgins reseimperium, avbröt sin semester i Alperna för att besöka olycksplatsen. Han beskrev olyckan som en "fruktansvärd besvikelse".

Till journalister på platsen sade han att de pendolinotåg Virgin använder på bland andra den nu olycksdrabbade sträckan London-Glasgow är "byggda som stridsvagnar", och att kraschen kunde fått mycket värre följder om det hade handlat om ett äldre tåg.

Trots att olycksplatsen ligger mycket nära motorvägen M 6 hade räddningsstyrkorna i fredags stora problem att på leriga småvägar ta sig dit. En nedriven elledning som i ösregnet befarades vara livsfarlig försenade också arbetet.

Enligt Branson kan den stora järnvägspulsådern London-Glasgow/Edinburgh nu vara avklippt i upp till två veckor. Under den tiden ersätts tågen förbi olycksplatsen med bussar.

TT

Mer läsning

Annons