Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om Jerusalem tillspetsas

Annons

Israel anslår nästan tio miljarder kronor för att utveckla de judiska stadsdelarna i Jerusalem. Samtidigt varnar borgmästaren för att den ökande arabiska befolkningen kan försvåra judisk dominans över staden.

På ett möte med den trängre regeringskretsen utställde premiärminister Ehud Olmert på söndagen också löften om skattelättnader som ytterligare ett incitament för att få fart på en judisk befolkningstillväxt.

Det har gått 40 år sedan "återföreningen" av den heliga staden. Israel intog det arabiska östra Jerusalem den 7 juni 1967 under sexdagarskriget i Mellanöstern. Israels annektering av östra Jerusalem har aldrig erkänts av världssamfundet.

På onsdagen ska Israel enligt den hebreiska kalendern uppmärksamma 40-årsdagen. Tyskland har som EU:s ordförandeland avböjt en inbjudan till EU-diplomater att närvara vid ett särskilt möte i det israeliska parlamentet, knesset, på måndagen. Inte heller den amerikanske diplomaten väntas delta.

Den palestinska regeringen fördömde det israeliska beslutet, som förutom skattesänkningar för att uppmuntra offentliga investeringar även innebär att alla regeringskanslier ska flyttas till Jerusalem, att en ny domstolsbyggnad ska uppföras och att ett nytt centrum för Jerusalem-studier inrättas.

Jerusalems borgmästare Uri Lupolianski sade på kabinettsmötet att Jerusalems judiska befolkning bör stärkas.

Han varnade för att Jerusalem kan falla i händerna på den palestinska rörelsen Hamas.

Ett israeliskt forskningsinstitut har konstaterat att antalet judiska invånare ökade 140 procent till 475|000 de senaste 40 åren. Men stadens arabiska befolkning växte ännu snabbare, 257 procent till 245|000.

Palestinierna är fast beslutna att göra östra Jerusalem med dess muromgärdade gamla stad och alla heliga platser till huvudstad i ett framtida Palestina. De israeliska planerna framstår därför som extra stötande för den palestinska regeringen, vars talesman Mustafa Barghuti fördömde anslagsbeviljandet.

Den israeliske högerpolitikern Menachem Begin deklarerade redan 1980 att Jerusalem skulle bli "den förenade och eviga huvudstaden i Israel".

TT

Mer läsning

Annons