Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om mobiltelefoner

Annons

Det var för ett par veckor sedan som Rolf Gunnarsson skrev ett brev till justitieminstern och berättade om Borlängepolisernas i hans mening märkliga arbetsförhållanden. Så här skriver Gunnarsson bland annat:

"Platsen är polisen i Borlänge, brottsutredarna vill ha egna mobiltelefoner. Vi skulle bli effektivare, skriver utredningspersonalen i ett brev till sina chefer. JO har ju riktat kritik mot Dalapolisen att man handlägger ärenden för sent.

I skrivelsen anges flera konkreta fall där en tjänstemobil skulle ha underlättat och effektiviserat arbetet, bland annat refereras till fall av kvinnomisshandel där vittnen inte kunnat nå polisens utredare."

Gunnarsson citerar en chefs kommentar till önskemålet att få mobiltelefoner: "Det finns inget utrymme för detta lokalt, utan det här är ett led i de allmänna besparingarna".

Rolf Gunnarsson berättar i brevet att också åklagare och advokater klagat på svårigheter att nå utredarna när de är ute på fältet och saknar mobiltelefon. Han avslutar med att konstatera att "det hela låter som små investeringar för att få en effektivare polis" och frågan: Avser statsrådet att agera så att de problem som finns vid polisen i Dalarna, och säkert i andra län, snabbt kan lösas?

I sitt svar till riksdagen undviker Tomas Bodström den direkta frågan om mobiltelefonerna i Borlänge. Han skriver att regeringen har satsat mycket pengar för att förstärka polisens ekonomi och att antalet poliser ökar för femte året i rad, sedan 2000 en ökning med omkring 1 200 poliser.

Justitieministern påpekar att det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för fördelningen av pengarna och länspolismästarna för prioritering av verksamheten.

- Bodström gör det enkelt för sig när han bara hänvisar till länspolismästarna. Som den ytterst ansvarige borde han inse allvaret och se till att Borlängepoliserna får sina telefoner, säger Rolf Gunnarsson.

Det är när Tomas Bodström skriver om ökningen av antalet poliser i Sverige som Rolf Gunnarsson anser att justitieminstern tänjer på sanningen.

- Ja, Bodström glömmer att riksdagens utredningstjänst, en neutral utredning, sagt att antalet årsarbetare inom polisen i Dalarna minskat från 436 årsarbetare 2002 till 432 årsarbetare 2003. Det kallar jag en minskning, säger Rolf Gunnarsson som lite på skämt lite på allvar kan tänka sig att ordna en insamling till mobiltelefoner på Sveatorget i Borlänge om inget händer.

- Det låter fantastiskt konkursmässigt att man inte kan ordna det här. Om det hade handlat om en utbyggnad av polishuset i Borlänge för 10 miljoner hade jag kunnat förstå en viss försiktighet, men några mobiltelefoner... Snart har väl polisen inte råd att ha bilar heller, säger Rolf Gunnarsson.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons