Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid i Nya Zeeland om barnaga

Annons

Hundratals demonstranter i Nya Zeelands huvudstad Wellington krävde på onsdagen att en föreslagen ny lag mot barnaga ska stoppas.

Omkring 500 personer, en del med barnvagnar, tågade mot parlamentsbyggnaden sjungande nationalsången.

De bar också plakat med texter som "Håll tassarna borta från familjen", "Smisk är inte misshandel" och "Staten rår inte om barnen". Protesten var den största hittills mot förslaget till lagändring.

I dag får föräldrar enligt nyzeeländsk lag använda "rimlig tukt" när de uppfostrar sina barn. Den skrivningen _ som utgår från engelskans mångtydiga "force" _ har enligt motståndarna lett till att föräldrar som anklagats för att ha slagit barn med allt från elkablar till ridpiskor ändå har blivit friade. Därför måste lagen ändras.

Men ändringskravet har stött på patrull hos både föräldrar, somliga kyrkor och politiska rörelser. Ledaren för onsdagens demonstration, Lindsay Perigo, hävdar att bara en liten minoritet vill skriva om lagen.

I parlamentet fortsatte debatten om ändringsförslaget, framlagt av miljöpartisten Sue Bradford. Själv menar hon att det inte innebär något förbud mot aga.

I stället syftar ändringen enligt Bradford till att hindra barnmisshandlare från att söka skydd bakom paragrafen om "rimligt tvång".

TT

Mer läsning

Annons