Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejkhotet i påsk avvärjt

Annons

Hotet om strejk inom handeln i påsk avvärjdes sent på torsdagskvällen. Parterna kom då överens om ett avtal som är identiskt med det som träffades i lördags, uppger Svensk Handels vd Dag Klackenberg för TT.

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120|000 anställda i detaljhandeln och 30|000 lageranställda.

Avtalet avviker från industriuppgörelsen eftersom löneökningsutrymmet ökar för varje år, berättar Tommy Tillgren, andre vice ordförande i LO-förbundet Handels.

Orsaken till konflikten var att Svenskt Näringsliv stoppat den redan klara löneöverenskommelsen mellan Handels och Svensk Handel. Flera av de andra arbetsgivarförbunden i Svenskt Näringsliv ansåg att löneavtalet var för dyrt, vilket skulle kunna trissa upp lönerna även på andra områden.

Klockan 17 på torsdagen inledde medlarna en genomgång med Handels och Svenska Handel av tidsplanen för de fortsatta medlingsförhandlingarna. Tre timmar senare lämnade medlarna ett bud till parterna och förväntade sig ett svar senare under kvällen.

TT

Mer läsning

Annons