Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken över för SAS kabinpersonal

Annons

Flygstrejken är över, och från onsdag morgon räknar SAS Sverige med att ha luft under vingarna. Fack och arbetsgivare vill nu ersätta hårda ordstrider, förlorade mångmiljonbelopp och skadat anseende med samarbete.

Efter fem dagars strejk och arbete "dygnet runt i tio dagar" för att nå en överenskommelse var han rödögd, men ansåg ändå att konflikten varit värd sitt pris.

HTF:s vice ordförande Cecilia Fahlberg berättade vid en annan nattlig presskonferens att hon var så trött att hon knappt kunde stå.

Ehrling uppskattar strejkkostnaden för SAS Sverige till 80_100 miljoner kronor plus förlorad goodwill som han inte har satt något pris på. Hur mycket bolaget kan få via Svenskt Näringslivs konfliktfonder visste han inte.

Enligt Ehrling har tidigare bud under konflikten varit för dyra, och därför har SAS sagt nej.

TT: Det är alltså priset som varit avgörande?

Enligt Cecilia Fahlberg var dock lönerna aldrig någon egentlig stridsfråga. Svårigheterna har handlat om arbetsmiljöfrågor som arbetstider, ledigheter och bemanning.

Pia Kastebring, ordförande för kabinfacket i SAS Sverige, hoppades att hennes medlemmar kommer att vara nöjda med avtalet.

TT: Har strejken varit värd sitt pris?

Även om strejken är slut väntar nu ett hårt paket från SAS-ledningen. Om några veckor presenteras innehållet i strategiplanen fram till 2011, och enligt bedömare som TT talat med blir det en svårsmält karamell för personalen.

SAS har sedan 2001 redovisat jätteförluster på nästan sex miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons