Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk tär hårt på SAS förtroende

Annons

Uppemot 15|000 resenärer drabbades under den danska flygstrejkens andra dag.

Och på torsdagen har SAS ställt in minst 27 flygningar till och från Köpenhamn.

Strejken tär hårt på SAS ekonomi, men värst slår den mot resenärernas förtroende, tror presschef Jens Langergaard.

Strax före lunch beslutade SAS att ställa in nästan alla onsdagens avgångar i regi av bolagets danska gren resten av dagen. Undantagna var bara flyg till och från Stockholm plus ett fåtal andra avgångar.

Ovissheten är stor om hur länge strejken ska pågå. Parterna ska träffas igen på torsdagen, men redan har SAS ställt in 27 flygningar på torsdagen. Ytterligare tolv flygningar anges som mycket osäkra på hemsidan.

De strejkande är inte beredda att återuppta arbetet förrän de har fått ett avtal med den danska SAS-ledningen som de är nöjda med, enligt Verner Lundtoft, ordförande i de kabinanställdas fackförening CAU.

De uppger att de strejkar mot en "extremt dålig arbetsmiljö". De vill ha större inflytande över hur ledigheter förläggs, så det blir lättare att kombinera privatlivet med anställningen hos SAS. Vissa kabinanställda har bara tio helt lediga helger per år. Personalen klagar också på att de tvingas ta ut sin semester under andra delar av året än vad de önskar.

Eftersom strejken är avtalsstridig har danska arbetsdomstolen gett de strejkande order att återuppta arbetet. De riskerar böter, högre och högre ju längre strejken pågår.

Det var tjockt med folk i Kastrups terminalbyggnader under dagen. Folk trängdes i till synes ändlösa köer och många retade sig på luddiga eller obefintliga besked.

Mer skulle man kunna begära år 2007, tycker Håkan Ahlqvist, på väg hem till Wien efter ett besök i Skåne. Han tror att strejken kommer att leda till att andra flygbolag vinner terräng.

Marianne Elingfors och Christine Carlsson från Moheda skulle åka till Rom, trodde de när de satte sig på tåget på morgonen. Efter ett par timmars köande på Kastrup hade de ännu modet uppe och visade förståelse för de strejkande.

TT

Mer läsning

Annons