Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk på LKAB _ inget bud i sikte

Annons

Ingen ljusning i sikte på elektrikerområdet. Varken fack eller arbetsgivare väntar något snabbt slutbud av medlarna.

Elektrikerstrejken på LKAB i Kiruna bröt som väntat ut på onsdagsmorgonen.

Efter kontakter med medlarna under onsdagen står man lika långt ifrån varandra i frågan om avgifter. Beskedet från medlarna är att man för närvarande inte avser att lägga ett slutbud, säger Elektriska installatörsorganisationens (EIO) förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.

Och elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren säger:

Enligt Kjellberg Kahn är det elektrikernas krav att elinstallationsföretagen ska betala avgifter till facket på 0,6 procent om året som är hela grunden för konflikten.

Vad som hänt är att EIO efter domen i EU-domstolen mot Byggnads liknande avgifter sagt till sina medlemsföretag att man i fortsättningen inte ska betala de här avgifterna för oorganiserade elektriker som inte går på ackord.

Dessutom har elektrikerna inte sagt att kravet på 0,6 procents avgift, cirka 40 miljoner kronor, ska ersätta den tidigare ackordskontrollavgiften, säger hon.

Hon understöds med kraft av Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker som kallar kravet "egendomligt och verklighetsfrämmande.

Strejken drabbar LKAB:s pelletsbygge där ett femtiotal elektriker stannat hemma från jobbet.

Enligt Aaro kommer behovet av elektriker att bli störst framåt hösten då de nya pelletsmaskinernas alla trådar ska dras och styrsystem sättas i gång.

Det avtal som parterna strider om ska gälla för totalt 22|000 elektriker.

Om inte medlarna lyckas lösa konflikten trappas striderna upp genom EIO:s lockout mot resten av elektrikerna vid LKAB.

TT

Mer läsning

Annons