Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk lamslog grekisk trafik

Annons

Flyg- och tågtrafiken i Grekland stoppades nästan helt på tisdagen då landets ledande fackförbund utlöste en dygnslång strejk i protest mot hur socialförsäkringspengar investerats i riskprojekt.

Ett 80-tal inrikes och utrikes flygavgångar fick ställas in då personalen på den grekiska luftfartstyrelsen lade ner arbetet i fyra timmar. Hårdast drabbades det nationella flygbolaget Olympic Airways, som fick ställa in 60 flygningar.

Fartygstrafiken och färjorna ut till den grekiska skärgården löpte normalt, enligt myndigheterna. Den spårbundna trafiken var dock i det närmaste lamslagen. Också bussar, spårvagnar och tunnelbanetåg gick med starkt reducerad kapacitet, i likhet med samhällstjänster som sjukhus och banker.

Arbetarförbundet GSEE och tjänstemannaförbundet Adedy yrkar på att de pengar som allmänna försäkringsfonder plöjt ner i riskabla värdepappersprojekt _ en affär som har föranlett hård kritik mot landets regering _ ska betalas tillbaka. 24 fonder tros ha gjort investeringar av detta slag, sade GSEE:s talesman Stathis Anestis. Cheferna för de aktuella fonderna har redan fått reprimander av regeringen.

Oppositionen betraktar fondaffären som en stor skandal och hävdar att både mäklare och tjänstemän som står den konservativa regeringen nära själva har gjort sig en hacka på penningplaceringarna.

När det stormade som värst om saken avgick landets arbetsmarknadsminister för två veckor sedan.

TT

Mer läsning

Annons