Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Strålning motsvarande 20 000 mobil- telefoner vid Mora lasarett"

Annons

Landstinget släpper fram en mobilmast med cirka tre sändare som ska monteras på Mora lasaretts skorsten.

Samtidigt uppmanas allmänheten stänga av mobiltelefonerna inom lasarettsområdet för att inte störa känslig utrustning.

Var finns logiken, funderade landstingspolitikern Lars Olsson (kd) och skrev en interpellation till landstingsstyrelsen.

Landstingsstyrelsens ordförande Alf Johansson svarar att Lantmäterimyndigheten tagit beslutet i mars i år att bevilja ledningsrätt för att möjliggöra 3G-sändare på skorstenen vid Mora lasarett. Landstinget har inte för avsikt att överklaga lantmäterimyndighetens beslut, men som villkor för kommande beslut har landstinget dock krävt att mätning av strålning ska ske.

Det är i korta drag vad Alf Johansson anför i ett långt svar.

Lars Olsson tycker det är märkligt att landstinget väljer att inte överklaga lantmäterimyndighetens beslut enär en sändare är väsentligt starkare än en mobiltelefon ur strålningssynpunkt.

- Dessutom har man i det här fallet tummat på den avståndsgräns på 300 meter från bebyggelse som ska tillämpas i Mora kommun, säger Lars Olsson och tillägger.

- Det är i och för sig bra att landstinget i fortsättningen kräver att mätning ska ske, men jag kan inte förstå vad man avser med mätningen.

Läkaren Axel Gustafsson har, liksom Lars Olsson, reagerat på mobilmasten på lasarettsskorstenen. I en insändare skriver han att en enda av denna masts sändare motsvarar mer än 20 000 mobilsamtals strålning.

Förutom riskerna med strålning är landstinget nu bunden av att inte kunna riva den gamla lasarettsskorstenen och inte heller fritt kunna förändra intilliggande byggnader eftersom sändarstrålningen har företräde, anger Axel Gustafsson och han tillägger avslutningsvis att redan nu före midsommar förväntas sändningarna starta.

En strålande framtid väntar alla i och runt Mora lasarett, är hans vision.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons