Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffet fastställs för hivsmittad

Annons

Den 40-åriga Skånekvinna som i nio år hemlighöll sin hivsmitta för sin familj döms av hovrätten i Malmö till två och ett halvt års fängelse. Därmed fastställs tingsrättens dom.

Hovrätten väljer däremot att sänka det skadestånd som kvinnan ska betala till sin tidigare make, från 250|000 kronor till 175|000.

Vardera barnet tilldöms liksom i tingsrätten ett skadestånd på 150|000 kronor.

Hovrätten är inte enig i sin dom. En av juristerna och en av nämndemännen vill i stället döma kvinnan till ett års fängelse för brottet framkallande av fara för annan.

Enligt hovrätten gjorde sig kvinnan skyldig till försök till grov misshandel när hon trots sin smitta hade oskyddade samlag med sin man och skaffade sig två barn med honom.

I Helsingborgs tingsrätt dömdes hon förra året till samma straff.

Hovrätten är inte enig i sin dom. En av juristerna och en av nämndemännen vill i stället döma kvinnan till ett års fängelse för brottet framkallande av fara för annan.

Kvinnan var bara 19 år då hon 1987 fick reda på att hon var hivpositiv och sannolikt bara hade ett par år kvar att leva. Sedan dess har hennes hälsoläge radikalt förbättrats genom bromsmediciner och när kvinnan på 1990-talet träffade mannen som skulle bli hennes make hölls hon tyst om smittan.

Men varken maken eller barnen har smittats och under rättegångarna har det ifrågasatts om det egentligen funnits någon reell smittrisk, eftersom virusnivåerna i kvinnas blod varit mycket låga.

Helsingborgs tingsrätt bedömde att faran var verklig och dömde därför för försök till grov misshandel. Inför prövningen i hovrätten yrkade åklagaren på skärpt straff, medan kvinnan begärde att bli frikänd.

I samband med rättegången i hovrätten har hon genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där hon bedömdes som psykiskt frisk. Men enligt både en läkare och en psykolog skulle kvinnan fara mycket illa av ett fängelsestraff.

TT

Mer läsning

Annons