Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort projekt på gång vid Himmelslätten

Annons

Det är privata intressenter som planerar för en stor airpark-satsning vid flygfältet på Himmelslätten, som redan har internationell flygfältsstatus.

-Om arbetet med detaljplanen går som beräknat kan det bli byggstart redan våren 2007, säger Ulla och Stefan Nyström, som äger två markområden i anslutning till flygfältet och har centrala roller i den intressegrupp som jobbar med projektet.

En airpark är ett bostads- och/eller fritidshusområde i direkt anslutning till ett flygfält och där de boende via taxibanor kan köra ända hem och ställa sina små flygplan i egna hangarer. Konceptet omfattar även områden för kontors- och andra företagslokaler.

På kort tid har liknande satsningar blivit populära och framgångsrika i USA och Frankrike och Spanien. I Sverige är företeelsen relativt ny och ett liknande projekt -en airpark eller ett "airport home" -är på gång i Siljansnäs.

-Intresset för satsningen i Siljansnäs har varit mycket stort och vi har bekanta som var för sent ute för att få en tomt där. En av våra bekanta, en företagare med rötter i Gagnef och med eget plan i Linköping, tyckte att vi skulle satsa på en airpark i Gagnefs kommun, som har ett närmast idealiskt läge mellan Borlänge, Falun, Siljan och Västerdalarna, berättar Ulla och Stefan Nyström.

-Himmelslätten uppfyller de flesta krav som kan ställas på ett airpark-område och har nära till allt, inklusive golfbanan i Rista, intressanta skogar med reservat, Västerdalälven med forsfiske och mycket annat, konstaterar Ulla Nyström, som redan fått en rad indikationer på att tomterna är mycket intressanta, även i ett internationellt perspektiv, inte minst för företagare i Mellan- och Sydeuropa.

Makarna Nyström ser det som önskvärt med att framtida samarbete med flygklubben i Siljansnäs.

En idéskiss har tagits fram och närmast kommer det att göras en fördjupad förstudie av hur området kring flygplatsen ska kunna nyttjas på bästa tänkbara sätt. Kommunalt vatten och avlopp finns redan i utkanten av byggområdena.

-Vi ska se över miljöaspekterna, men enligt uppgift ska bullret från verksamheten vara jämförbart med motorljudet från en snöskoter. I det här sammanhanget är det också viktigt att betona att det inte blír någon tät flygtrafik, utan att tomtägarna kommer till Gagnef för att arbeta och/eller utöva sina fritidssysselsättningar, säger Ulla Nyström, som är övertygad om att satsningen kommer att skapa en hel del arbetstillfällen.

-Allt fler entreprenörer och andra externa finansiärer är beredda att satsa i Gagnef. Vårt läge är närmast idealiskt och det här projektet kan bidra till att ge kommunen rejält med luft under vingarna, säger Anders Ahlgren.

Han är -med rätta -uppåt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons