Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort medlemsras i a-kassorna

Annons

I januari var det 335|000 färre som betalade in avgiften till sin a-kassa och därmed riskerar att uteslutas om de inte betalar in avgiften senast sista mars. Enligt lagen om arbetslöshetskassan måste a-kassan utesluta en medlem som inte betalat avgiften, skriver LO i ett pressmeddelande.

Den 18 april är det datum då kassorna definitivt ska redovisa hur många som betalat för februari. Som redovisningen ser ut hittills rör det sig om ännu fler medlemmar som inte betalar in avgiften under februari, skriver LO.

"Vi är mycket oroade för LO-förbundens medlemmars möjlighet att klara sig ekonomiskt om de skulle drabbas av uppsägning och i första hand uppmanar vi de som är medlemmar i en a-kassa men som inte betalat den förhöjda avgiften att göra det. Att stå utanför ett försäkringsskydd är mycket riskabelt för den enskildes ekonomi", skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.

Det största facket, LO-förbundet Kommunal, hade också flest ickebetalande medlemmar under januari, 76|800. Därefter kommer IF Metall med nästan 42|700 medlemmar som inte har betalat januariavgiften per den 18 mars.

Bland de procentuellt största avgiftsskolkarna märks Finans- och försäkringsbranschens a-kassa där nästan 31|300 av de 54|600 medlemmarna inte betalat, enligt siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Om en medlem struntar i att betala avgiften i tre månader straffas han eller hon ut automatiskt.

TT

Mer läsning

Annons