Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort knarkmål måste tas om

Annons

Ett stort narkotikamål i Skåne måste tas om sedan hovrätten funnit att utländska poliser hörts som vittnen i strid mot lagen.

Försvarsadvokaterna i målet har sedan den stränga domen mot de sex åtalade avkunnades av Helsingsborgs tingsrätt i februari hävdat att rättegången inte gick rätt till. I sina överklaganden till hovrätten framhåller advokaterna att flera holländska poliser hördes anonymt under förhandlingarna i tingsrätten.

De saknade , enligt advokaterna, laglig rätt att höras anonymt och därmed begicks ett rättegångsfel. Hovrätten för Skåne och Blekinge delar advokaternas åsikt och beslöt på torsdagen att målet ska tas om i tingsrätten.

"Det är i svensk rätt inte tillåtet med anonyma vittnen inför domstol. Genom att trots detta tillåta vittnesförhören har tingsrätten utan stöd i lagen åsidosatt de åtalades rätt till full insyn. Ett grovt rättegångsfel har förekommit", skriver hovrätten.

Huvudförhandlingen i hovrätten var planerad att börja i nästa vecka.

Målet är infekterat eftersom advokaterna tror att polisen använt olagliga arbetsmetoder för att avslöja och gripa de sex misstänkta.

Advokaterna har bland annat reagerat över att polisen så tidigt visste vilka mängder och sorter narkotika som de inblandade skulle smuggla in från Holland till Sverige. Även Helsingborgs tingsrätt förvånas över detta i sin dom.

De dömda fälldes för att våren 2006 ha försökt föra in 24 kilo amfetamin, 120 kilo cannabis, 7 kilo ecstasy och 1 kilo kokain. Några av männen greps i Holland när de med lastbil var på väg till Sverige med knarket.

De holländska poliserna hördes om sina spaningar på männen.

Samtliga dömda kräver att bli frikända och hävdar att polisen lurade dem i en fälla.

TT

Mer läsning

Annons