Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för RLS

Annons

- Vi hade hoppats på ett 50-tal intresserade, men det kom cirka 170 personer. Det är roligt att folk uppmärksammar ett sådant här initiativ, säger Ann-Britt Bergqvist, Falun, länsansvarig för RLS-förbundet, Region Mitt som har medlemmar från Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

RLS, eller myrkrypningar, drabbar oftast äldre människor. Sjukdomen är vad man vet ärftlig och blir värre med åren.

I många år har folk lidit av sjukdomen, men nya rön har gjorts och i dag kan sjukdomen dämpas med mediciner.

Hundratusentals människor får sin sömn helt eller delvis förstörd av sjukdomen. Många som söker vård har oftast fått medicinering för sömnbesvär.

- Vi vet i dag att en medicin som ordineras Parkinsonpatienter hjälper mot Restless legs. Dosen är då betydligt lägre och biverkningar inte alls så stora, säger Ann-Britt Bergqvist.

De flesta börjar känna av sjukdomen i 30-40-årsåldern och man kan då börja tidigt att medicinera. Det finns i dag ett fåtal mediciner som verkar.

- Men ibland måste man byta och har man gått igenom de mediciner som finns får man börja om, säger Ann-Britt Bergqvist.

RLS-förbundet Region Mitt har sitt kontor i Mora där Lillemor Emretsson är informatör. I Dalarna finns dessutom lokalavdelningar i Borlänge, Falun samt i Mora-Orsa.

- Vårt förbund har funnits sedan år 2000 och då var vi 70-80 medlemmar. I dag är vi närmare 2 000 medlemmar.

Förbundet gör allt man kan för att sprida information och kunskap om sjukdomen, men trots de kampanjer man gjort är det många som inte vet vart man ska vända sig.

Föreläsningen i Orion gjordes tillsammans med läkemedelstillverkaren Boehringer Ingelheim som på sitt program har en medicin, Syfrol, som är en Parkinsonmedicin men från 1 april även är godkänd för Restless legs.

- Medicineringen är ungefär en tiondel av vad en Parkinsonpatient får och därmed är biverkningarna små, säger Joakim Svahn, apotekare hos Boehringer Ingelheim.

- Hos amerikanerna är Restlegs mest känt som "den vanligaste sjukdomen du inte hört talas om".

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons