Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för kooperativ i Skedvi

Annons

Ursprungligen fanns en idé inom Stora Skedvis framtidsgrupp att starta kooperativ i äldreomsorgen. Men en undersökning gjord av Kooperativ utveckling Dalarna gav vid handen att det inte fanns något intresse för en sådan företagsform, varken bland kommunens tjänstemän eller personalen inom vård och omsorg.

-Det är inte alls så att den nuvarande äldreomsorgen fungerar dåligt, tvärtom visar vår enkätundersökning att den fungerar bra, sa Per Fontin från Kooperativ utveckling i Dalarna.

Han menar dock att en lokalt förankrad organisation kan ägna sig åt förebyggande arbete. Ett kooperativ för grannskapsservice kan gå in och hjälpa till i början av pensionsåldern då vårdbehoven inte är så stora med till exempel gräsklippning och bilpool.

Säters kommunalråd Abbe Ronsten (s) sa sig inte alls vara emot tanken på kooperativ grannskapsservice.

-Jag vill varken lova eller förkasta något. Men vi måste kolla vad det innebär för arbetstillfällena i kommunen.

-Det är inte meningen att vi ska ta över kommunens roll. Vi ska hjälpa till att sätta spets på tillvaron, sa Per-Åke Roslund en av initiativtagarna till mötet.

En kvinna undrade om eventuella kooperativa tjänster, till exempel snöröjning och gräsklippning skulle erbjudas även de som bor i utkanten av Stora Skedvi.

Framtidsgruppens ordförande Lars-Erik Larsson gav ett jakande svar, men underströk att det inte kommer röra sig om några gratistjänster utan att alla medlemmar måste gå in med pengar i ett kooperativ.

Många gav sitt bifall åt förslaget att starta en restaurang i kooperativ regi på Skedvigården.

-Det skulle gärna få finnas något kulturellt där också, tyckte en man i publiken.

Några konkreta beslut fattades inte på mötet.

Men med tanke på att 50 personer deltog är intresset för grannsamverkan i Stora Skedvi uppenbarligen stort.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons