Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för gamla bilder

Annons

I biblioteket på Myrbacka hade Järna fotoklubb som vanligt satt upp en stor utställning.

Mängder av vackra och konstnärliga naturfotografier visades liksom bilder där klubbmedlemmar förevigat avlägsna platser runt om i världen.

Störst är ändå alltid intresset för de bilder från hembygden som hunnit få några år på nacken. Besökarna flockades kring skärmarna där fokus i år låg på gamla Myrbackamotiv. I dag bortgångna människor i färd med sina vardagliga sysslor. Miljöer, som inte behöver vara särskilt gamla men som fått ett helt nytt utseende, eller byggnader som rivits för att oftast ge plats för någon betydligt mer anskrämlig skapelse än vad de gamla grävskoporna satte tänderna i.

Det är lätt att få intrycket att väldigt lite har hänt på Myrbacka under de senaste decennierna men en titt på bilderna visar hur fel den tesen är.

Bilderna visar hur rasande snabbt utvecklingen - eller snarare avvecklingen - har gått.

Även i Vansbro visades en fotoutställning, sammanställd av hembygdsföreningen. Många av bilderna var hämtade från 1967 då mycket tycks ha hänt i samhället. Det gamla stilfulla järnvägshotellet revs för att ge plats åt de två platta lådor längs Järnvägsgatan där post, polis, handelsbanken och arbetsförmedlingen i dag huserar. En annan bild från det året var tagen i samband med omläggningen till högertrafik. Utställningen visades i handelsbankens fönster där mängder av nostalgiker samlades under hela kvällen.

Kommer då sådana här bilder att finnas sparade om några årtionden och som visar hur bygden ser ut i dag? Övergången till det digitala fotograferandet innebär en stor risk att mycket av dagens fotodokumentation hamnar bland elektonikskrotet på någon kommunal återvinningsstation efter en hårddisk-krasch. Tragiskt, men mycket troligt.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons