Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse att bevaka Långshyttan

Annons

-Man måste vara nöjd att så många kom med så kort varsel, säger en av initiativtagarna Daniel Svensson vars två företag, älgparken och blomsteraffären har utsatts för inbrott.

På plats fanns Anders Haglund från polisen, Roger Andersson från Länsförsäkringar Dalarna, kommunpolitikerna Gun Drugge (c) och Jonas Carlgren (m), samt Eskil Landenberg från Hedemoras frivilliga vaktstyrka.

-Det var bra att Eskil kunde komma. I Hedemora har de ju hållit på ett par år med det här så vi kan ta lärdom av deras erfarenheter. Vi kommer säkert ringa Eskil eller någon annan av dem igen, säger Daniel Svensson.

Roger Andersson från Länsförsäkringar Dalarna ser positivt på Långshyttebornas engagemang även om inbrott utgör en mycket liten del av försäkringsbolagets kostnader. Framförallt vattenskador, men även bränder, tar betydligt större resurser i anspråk. Men en frivillig vaktstyrka kan ju även förhindra att bränder sprider sig menar Roger Andersson.

-Vi hjälper gärna till med information om grannsamverkan, brandskydd och inbrottsskydd, säger Roger Andersson som hållit temakvällar om detta tillsammans med polisen i bland annat Hedemora och Leksand.

Det ska bli fler träffar framöver. Med tiden kommer man kanske ha en patrullerande bil med två frivilliga varje natt.

Flera företag i Långshyttan har uppgett att de gärna bidrar ekonomiskt med bensin och andra omkostnader. Kommunen har gått in med pengar till vaktstyrkan i Hedemora.

Mot den bakgrunden hoppas Daniel Svensson på kommunens stöd även i Långshyttan.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons