Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstrejken hårdnar i Nigeria

Annons

Den landsomfattande strejken i Nigeria går vidare. Sedan nattmanglingar mellan regeringen och facken strandat på fredagsmorgonen beskrevs läget som fastlåst. Nu hotar facken att utvidga strejken.

En kollega för tjänstemannaförbundet TUC gav honom sitt stöd.

Vid lunchtid fanns det fortfarande både el och vatten i mångmiljonstaden Lagos, om än med de avbrott i leveranserna som hör till vardagen.

Facken står fast vid sitt krav på att hela den prishöjning på bensin som förre presidenten Olusegun Obasanjo beslutade om på sin sista dag vid makten ska dras tillbaka.

Obasanjo gav order om att bensinpriset skulle höjas från 65 naira per liter till 75 naira (3,57_4,12 kronor).

Ledaren för regeringens förhandlingsdelegation Babagana Kingibe hävdade på en presskonferens att det inte finns några sakliga argument för att kräva en återgång till 65 naira. Han hävdade att kravet är mer grundat på känslor än fakta och anklagade facken för att ha vägrat delta i en gemensam kommission som skulle se över mekanismerna för prissättningen.

Strejken, som på fredagen gick in på tredje dagen, har slagit mot de flesta samhällsfunktioner. Skolor, statliga kontor och bensinmackar runt hela Nigeria är stängda. I den norra delen av landet, där flera fackförbund är emot strejken, är dock stödet för konflikten mindre än i söder.

Källor inom flygbranschen sade att regeringen har satt utländska flygbolag under tryck att upprätthålla den internationella trafiken till och från Lagos och huvudstaden Abuja, trots att de drar på sig ökade kostnader genom att tvingas tanka i andra länder.

På fredagen övervakades den internationella flygplatsen i Lagos av säkerhetsstyrkor, som av allt att döma skulle se till att trafiken inte stördes. Nästan all inrikestrafik låg dock nere, vilket i stor utsträckning skar av Abuja från resten av landet.

Hittills har produktionen och exporten av olja fortsatt i normal omfattning trots strejken. Nigeria är världens åttonde största oljeproducent och ekonomiskt helt beroende av oljeexporten.

TT

Mer läsning

Annons