Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstilat farväl till Jeltsin

Annons

Från Moskvas överdådigaste katedral till elitens kyrkogård förs Rysslands första president på onsdagen till sin sista vila.

Trots missnöjet under hans sista år vid makten hyllas Boris Jeltsin efter sin död.

"Jeltsin var den siste hjälten. Nu återstår bara människor", skrev exempelvis tidningen Vremja Novostej på tisdagen.

Överlag har de ryska massmedierna valt positiva ordalag om den förre presidenten efter dödsbudet i måndags. Jeltsin prisas för sin insats under kuppförsöket 1991, för att ha infört demokrati och för att självmant ha lämnat sitt uppdrag som statschef _ än så länge en unik företeelse i Ryssland.

På tisdagen lades Jeltsin på lit de parade i den pampiga Frälsarkatedralen i Moskva. Kyrkan sprängdes av Stalin på 1930-talet för att ge plats för ett gigantiskt sovjetpalats. Av de planerna bidde dock bara en simbassäng, tills katedralen återuppbyggdes på 1990-talet, på Jeltsins initiativ.

Från katedralen förs sedan ex-presidenten till den ryska elitens kyrkogård vid Nya jungfruklostret, där han gravsätts intill Michail Gorbatjovs hustru Raisa och den färgstarke generalen och guvernören Aleksandr Lebed.

Bland de dignitärer som väntas medverka vid begravningen finns USA:s förre president Bill Clinton. Sverige representeras av utrikesminister Carl Bildt.

Sergej Sobjanin, 49-årig administrationschef i Kreml och tidigare guvernör i Tiumens län, har fått det mytomspunna uppdraget att sköta begravningsarrangemangen, något som under Sovjettiden ofta var en tydlig fingervisning om vem som var landets näste starke man.

Med tanke på hur impopulär Jeltsin var under sina avslutande år vid makten är det svårt att förutsäga i vilka mängder den ryska allmänheten kommer att sluta upp till begravningen. Frågetecken finns därtill om huruvida någon kommer att utnyttja tillfället för att protestera mot de nuvarande makthavarna. Den oppositionsallians som den senaste tiden hållit uppmärksammade demonstrationer har som en av sina ledare exempelvis Michail Kasianov _ tidigare premiärminister och medlem av den så kallade "familjen", Jeltsins allra närmaste krets.

TT

Mer läsning

Annons