Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största myntet

Annons

1983 invigdes museet av kung Carl Gustav i och med Avesta Järnverks 100-årsjubileum. Nordstjärnan, ett dotterbolag till Johnsonföretaget sköter myntmuseet, så det är alltså privatägt. Dock samarbetar Nordstjärnan med Myntkabinettet i Stockholm.

- Det är från kabinettet vi får in nya mynt, berättar Rigmor Gunnarsson, en utav fem verksamma guider.

Museet har en imponerande samling koppar-, silver- och guldmynt samt medaljer, minnesmynt, polletter och sedlar från vikingatiden och framåt. Vid ingången möts man av generalkonsuln Axel Ax:son Johnsons högtidliga blick där han hänger avporträtterad.

- Från början var detta ett sädesmagasin uppfört 1982, berättar Rigmor.

På en vägg sitter också världens största kollektion av åttadaler, 14 stycken mynt, helt fyrkantiga.

- Vår stora stolthet är det 20 kg tunga kopparmyntet av valören tiodaler från 1644, berättar Rigmor och pekar på det inglasade myntet, världens största.

Det finns ett rum där kopparmynten förvaras, det så kallade Avestarummet, och den samlingen plåtmynt är Sveriges största. De flesta av kopparmynten är präglade i just Avesta.

Prägling är en metod att framställa mynt på. Fram till 1500-talet präglades mynten för hand. Nuförtiden masstillverkas mynt i elektriskt drivna maskiner, där myntämnena passerar med en hastighet av 600 mynt i minuten.

Museet har en av tre existerande guldmedaljer föreställande Gustav II Adolfs begravning, de andra två finns i Stockholm och Wien.

- Myntsamlare, pensionärer, skolklasser och turister från bland annat Tyskland besöker museet, förra året var antalet besökare uppe i 1055, berättar Rigmor.

Mer läsning

Annons