Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störst skillnad på drickande i Dalarna – var femte man dricker för mycket

Annons

Nästan var femte man men bara var åttonde kvinna är riskkonsument av alkohol i Sverige. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är så pass stor del av befolkningen att vi ser det som ett folkhälsoproblem, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken som är hämtad från Nationella folkhälsoenkäten och som har genomförts bland 16-94 åringar under 2013-2016 visar att allra störst skillnad mellan könens drickande råder i Dalarna. Av männen anses 20 procent vara riskkonsumenter och bara 9 procent av kvinnorna, den siffran är näst lägst i landet. Det är en total skillnad på 122 procent och sätter Dalarna på förstaplatsen framför tvåan Kronoberg som har en skillnad på 113 procent.

– De flesta anser att skillnaderna beror på kultur och normer. Det är fortfarande lite stigmatiserat för kvinnor att dricka. Kvinnor med högre utbildning och högre inkomst tenderar dock att dricka mer. Men den skillnaden ser vi inte hos männen, säger Pi Högberg till Nyhetsbyrån Siren.

Mer läsning

Annons