Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storseger för skotska nationalister

Annons

När alla röster hade räknats i det skotska parlamentsvalet stod nationalistpartiet SNP som slutsegrare, uppgav BBC. Partiet fick 47 mandat, mot 46 för Labour. Konservativa partiet fick 17 mandat och Liberaldemokraterna 16, medan de tre sista platserna tillföll småpartier.

Genom kombinationen av majoritetsval och proportionellt val är det sannolikt att Skottland även i fortsättningen kommer att styras av en koalitionsregering.

Valframgången för de skotska nationalisterna var odiskutabel.

Hans parti, Skotska nationalistpartiet (SNP), gick fram mycket starkt och var nära dött lopp med Labour, som dominerat skotsk politik i 50 år. I sitt segertal hävdade han att Labour gjort sitt sämsta val i landsdelen sedan 1922.

När 96 av de 129 mandaten var räknade hade nationalisterna säkrat 34 mandat, mot 38 mandat för Labour. Resultatet ger Liberaldemokraterna i en vågmästarroll.

Labour försökte i valrörelsen utnyttja det faktum att Tony Blairs förmodade efterträdare och därmed näste premiärminister _ finansministern Gordon Brown _ är skotte. Nu kan det i stället bli så att han får ett förlorat Skottland i arv.

SNP har lovat utlysa en folkomröstning i Skottland 2010 om självständighet.

De skotska parlaments- och lokalvalen blev bitvis kaotiska på grund av tekniska problem och förvirring kring ett nytt valsystem. Det medför att över 100|000 röster kan ha underkänts i den automatiska räkningen. Dessutom var poströster försenade.

En oberoende undersökning ska göras om hur valen i Skottland genomfördes, meddelade valkommissionen på fredagen.

I de engelska lokalvalen blev Labours förlust däremot mindre än vad opinionsundersökningar tytt på. När rösterna räknats i 159 av 312 fullmäktige hade Konservativa partiet vunnit makten i 78, en ökning med 17. Labour hade vunnit i 21 fullmäktige, 5 färre än tidigare, medan Liberaldemokraterna ökat från 10 till 11 fullmäktige.

Konservativa partiets framgång innebär ändå inte det genombrott som opinionsmätningar spått och som ledaren David Cameron hade behövt inför det väntade brittiska parlamentsvalet nästa år.

I den walesiska lagstiftande församlingen hade Labour tappat tre mandat till det walesiska nationalistpartiet Plaid Cymru när 56 av 60 mandat fördelats. Labour som styrt församlingen i minoritet förblev dock största parti med dubbelt så många mandat som nationalisterna.

TT

Mer läsning

Annons