Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storseger för AKP i Turkiet

Annons

Turkiska folket säger ett kraftfullt ja till fortsatt regerande för det milt islamiska AKP.

Partiet fick närmare hälften av rösterna i söndagens val. Det är den värsta örfil turkiska militärledningen någonsin fått.

Segersiffrorna för AKP (Rättvise- och utvecklingspartiet) trotsar alla förväntningar och alla opinionsmätningar.

Däremot slog prognoserna in att tre partier lyckades klara tioprocentsspärren, mot bara två i förra valet 2002. Det innebär att AKP förlorar ett antal mandat, eftersom de ska fördelas på fler partier. Dessutom blir det betydligt fler formellt partilösa representanter i det nya parlamentet, de flesta kurder som ställt upp som oberoende för att kringgå spärren. De väntas bilda en partigrupp för Demokratiska samhällspartiet (DTP) när de väl är på plats i parlamentet i Ankara.

Söndagens val hade tidigarelagts med över tre månader på grund av den konfrontation som uppstod i april mellan AKP och militärledningen. AKP ville utnyttja sin demokratiska rätt som majoritetsparti till att få sin kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, vald till president, vilket militären med stöd av Författningsdomstolen och det militärtrogna Republikanska folkpartiet (CHP) saboterade.

Nu måste presidentfrågan lösas inom den närmaste tiden, och risken för en ny konfrontation är stor. Antingen faller AKP till föga och för fram en kompromisskandidat som även nationalisterna kan acceptera, eller så tvingas militären och nationalisterna finna sig i demokratins spelregler.

Efter hand som resultaten från provinserna fladdrade förbi i turkisk tv under kvällen stod det klart att AKP:s dominans varit total. I nästan varje provins blev det bara enstaka mandat till CHP och Nationaliströrelsen (MHP), i kurdiska sydost var tendensen att AKP och de oberoende kandidaterna gjorde upp om mandaten.

Den svenskkurdiske debattören Kurdo Baksi jublar i en e-postkommentar till TT. "Jag är oerhört glad att medborgarna i Turkiet röstat för de demokratiskt sinnade krafter som vill närma sig EU, lösa kurdfrågan med fredliga medel och minska militärens makt", skriver Baksi.

Den politiska kartan visar nu ett nästan enfärgat land. Bara enstaka provinser markeras i avvikande färger, där andra partier lyckats slå AKP. I samtliga sju regioner ökar AKP sin röstandel kraftigt; i Egeiska regionen nästan fördubblas partiets andel.

Ännu när drygt 84 procent av rösterna hade räknats stod AKP på fantastiska 47,6 procent. I valet 2002 fick det 34,3 procent.

Mandatfördelningen, när mindre än en femtedel av rösterna var oräknade, var AKP 334, CHP 94, MHP 88 och oberoende 34.

Demokratiska partiets ledare Mehmet Agar meddelade redan tidigt på kvällen att han avgår. Hans parti, som under annat namn var ett av de dominerande i Turkiet under 1980- och 90-talen, stod då på bara 5,4 procent.

TT

Mer läsning

Annons