Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på vindkraft

Annons

I går bildades den ekonomiska föreningen Dala vindkraft. Ett tiotal män och en kvinna samlades hos Falu energi för att fatta beslutet.

I föreningen ingår Borlänge energi, Dalakraft, Envikens elkraft ekonomisk förening, Falu energi och vatten, Hedemora energi, Leksand-Rättvik energi, Malungs elverk och Smedjebacken energi och vatten.

Tanken är att de gemensamt ska bygga ut vindkraften i Dalarna. Konkurrensen har hårdnat på området.

- Det är lite Klondike. Många tecknar markavtal till höger och vänster, säger Per Möller vd för Dalakraft.

Anledningen är att politiska beslut har gjort vindkraften betydligt mer lönsam än den var förr. Ett mindre vindkraftverk kan kosta åtta miljoner att bygga och ge inkomster på en miljon per år. För tillfället får elbolagen betalt med omkring 50 öre per kilowatt-timme, omring 25-30 öre för kraften och 20-22 öre från elcertifikaten. Elcertifikat är en avgift som elleverantörerna betalar och som ska gå till förnybar energi.

- Vi får betalt två gånger för den förnybara energin, säger Per Möller.

Elcertifikaten infördes i maj 2003 och var tänkt att gälla till år 2010. Systemet kommer nu troligtvis att förlängas till år 2025. Därför är många intresserade av att bygga ut vindkraften. Förutom det nystartade Dala vindkraft så är Vindkompaniet, Delta vind och Eolus vind på gång med etableringar i länet.

I Dalarna finns det vindkraftverk på en plats. På berget Hunnflen norr om Äppelbo finns det tre snurror. Dala vindkraft vill starta sin produktion på två platser - på Uvberget i Smedjebacken och på Byråsen i Malungs kommun. Planerad start är till hösten. Om det går bra tänker föreningen bygga vindkraftverk på fler ställen i länet.

Privatpersoner och företag ska kunna köpa andelar i den ekonomiska föreningen Dala vindkraft. Alla elförbrukare får rätt att köpa andelar i föreningen.

Den som till exempel förbrukar 20000 kilowatt-timmar per år ska ha möjlighet att köpa 20 andelar. 4000 till 5000 kronor styck ska andelarna kosta.

Under våren kommer de åtta elbolagen att bilda ett gemensamt aktiebolag för vindkraftutbyggnaden. Även där ska privatpersoner och företag kunna köpa in sig.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons